Bergen

De tweede stad van Noorwegen

In het zuidwesten van Noorwegen ligt Bergen, de tweede stad van het land. De stad telt ongeveer 250.000 inwoners. De stad dankt zijn naam aan de omringende bergen. De stad werd gesticht rond het jaar 1000 en was in de Middeleeuwen een belangrijke Hanzestad. De kleurige hanzehuizen aan de kade van de stad herinneren nog aan aan deze tijd. Bergen is populair als startpunt voor vakantiegangers die de Noorse fjorden willen bezichtigen.


Bergen, Noorwegen


Vliegveld

Het vliegveld van bergen heet Bergen Flesland. Het is een internationale luchthaven, met oa. vluchten naar Amsterdam en Londen. De route tussen Bergen Flesland en Oslo Gerdermoen is één van de drukste vliegroutes van Europa. Het vliegveld ligt op ongeveer 20km van Bergen. Er rijden regelmatig bussen van en naar het centrum van de stad.


Openbaar vervoer

Bergen beschikt over een treinstation. De verbinding tussen Bergen en Oslo, de Bergensbanen, gaat onder andere over de Hardangervidda-hoogvlakte en is de hoogste treinverbinding van Europa. Er zijn veerdiensten naar oa. Groot-Brittannië, IJsland en Denemarken. In de stad zelf kun je je verplaatsen via Lightrail (Bybanen). Met de Fløibanen, een soort kabelbaan op rails, kun je vanuit het centrum van Bergen naar de top van de berg Fløyen, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad.


Bezienswaardigheden

Kenmerkend voor de stad zijn de kleurige hanzehuizen aan de Bryggen. In deze panden vind je nu vooral souvenierwinkeltjes, café’s en restaurants. Bergen is de geboorteplaats van componist Edvard Grieg. In zijn vroegere woning is nu het Edvard Grieg Museum Troldhaugen gevestigd. De populairste attractie van de stad is een tochtje met de eerder genoemde Fløibanen. Jaarlijks stappen meer dan een miljoen mensen in de kabelbaan om van het tochtje en het erop volgende uitzicht te genieten.

Tips Bergen, Noorwegen